I dagens samhälle finns det inte alltid en massa tid över för åka till sin hobby. Vad är då bättre än att ha sin hobby precis där man befinner sig? Internet är fyllt av olika sidor med massor av gratis kunskap, både för veteranen och för nybörjaren.
Det finns en uppsjö med saker som går att lära sig över internet, många kurser kommer med videor som visar hur man kan gå tillväga med vad är man ska lära sig. Vill du lära dig att spela gitarr, skapa hemsidor, fotografi eller att prata ett nytt språk?
- Dags att lära sig att jonglera? Var du också en av barnen på skolgården som alltid ville lära sig att jonglera men aldrig hade tålamodet? Nu är det dags att försöka igen! Bli den coolaste på festen, AWn eller på semestern med konsten att jonglera.
- Har du alltid velat lära dig mer om datorer, hur man programmerar eller hur man kan webbutveckla? På sidor som Udemy.com kan du lära dig om hur en webbsida byggs upp och du kan läsa mer om Javascript, Ajax och html, vad de betyder och vad de gör för något.
- Du kanske alltid har varit intresserad av musik men inte har haft tillgång till eller tid förrän nu. Vare sig det handlar om läsa musik, lära dig att spela olika instrument eller hur du kan komponera din egna musik så är det aldrig försent att lära sig. Det finns så många olika instrument; från ett litet och behändigt munspel, till fiol, piano, trumpet, cello eller trummor, för att nämna några. Eller varför inte lära dig ett lite udda instrument som ukulele, banjo, säckpipa, alphorn eller orgel?
Musik är fantastisk och underbart att kunna spela ett instrument själv. Bildkälla: Machinery
- Det finns många olika hobbyer och flera av dem gör dig smartare. Att lära sig språk är en av de hobbyer som skärper intelligensen och minskar risk för demens senare i livet. Detta då man genom inlärning av språk analyserar grammatik och lär sig nya ord, det leder också till högre allmän intelligens och gör det roligare att åka utomlands när man kan konversera med de som bor där. Det finns så många olika språk att lära sig, så det är bra att ha ett hum om hur mycket tid du har att lägga på att lära dig. Vissa språk tar längre tid att lära sig eftersom de har ett annat alfabet, som till exempel ryska, japanska (som har tre varianter), grekiska, arabiska och Flertalet språk har ett annat alfabet än det latinska som svenska och engelska har. Man kan se det som att de flesta språk i västvärlden, med indoeuropeiska språk, samt länder som har varit koloniserade av västerländska länder har det latinska alfabetet.
- Vill du lära dig mer om ekonomi, som företagsekonomi eller market managing? Eller kanske lära dig mer om vad som gör en bra arbetsintervju eller hur en bra arbetsplats ska se ut? Det finns kurser i detta på denna sida.
- Börja fotografera. Du bär på en kamera var du än går idag, så varför inte använda den? Det finns flera kurser online om hur man kan använda mobilkamera och få fina bilder med. Börja med att läsa på lite om vad din mobilkamera har för inställningar och börja utforska världen ett foto i taget. Att leta upp nya platser eller återbekanta sig med välkända områden men genom en lins är att se världen från ett annat perspektiv. Det finns grupper för olika typer att fotografer och mängder av inspiration på sidor som Youtube eller de vanliga sociala medierna.
- Börja släktforska. Gör en djupdykning ner i ditt egna släktträd. Du får möjlighet att lära dig mer om dina släktingar och kanske hittar nya! Genom att börja släktforska får du också en möjlighet att åka runt till nya platser och upptäcka saker om dig själv och dina släktingar som det kanske inte fanns vetskap om innan. Vem vet, kanske har du en känd person i släkten?
Gör ditt egna släktträd och kanske lär dig något nytt om familjen. Bildkälla: Släkthistoria