I dag när vi alla behöver fundera mycket på miljö och ekonomi, har det vuxit fram en liten rörelse inom byggbranschen, där man har kommit på att det är möjligt att bo i containrar. Låter det konstigt? Inte alls. Genom en containerhyra kan man enkelt skaffa tillfällig, mindre bostad om man inte har råd att bo på annat sätt. Det är kanske inte det optimala boendet, men värt att prova t.ex för en student. Via en containerhyra kan man ordna det tillfälligt och i lugn och ro leta efter en mer permanent bostad.

Det finns dock personer som väljer att samla på sig ett antal gamla containrar, för att sedan sätta ihop till en villa, hur coolt som helst! Containrarna blir som pusselbitar och man bestämmer själv hur de ska passas ihop. Sedan kan man måla och fixa så att allt blir fint. Än så länge är det inte vanligt i Sverige, men både i USA, Nya Zealand och i Australien är det inte ovanligt att man bygger på det här viset.

Det är verkligen det perfekta återvinningsprojektet, och även mycket billigare än att bygga en helt ny villa från scratch. Dock finns det ganska mycket man ska tänka på innan man ger sig i kast med ett projekt. Ta alltid med en riktig arkitekt i projektet, så slipper ni många problem på vägen om ni har tänkt göra det mesta arbetet själva. Allt ska klaffa; elförsörjning, värmesystem, fönster ska passas in, det ska vara tätt mm.

Ett färdigt containerhus är av sin natur ganska fyrkantigt, och det kanske inte passar alla. Det är inte precis bilden av en gemytlig typisk villa, men det är ett spännande projekt och klart mycket bättre för miljön än när man bygger nytt. Chansen att få bestämma själv hur huset ska konstrueras, lockar många.