De flesta har i dagsläget arbeten som innebär en hel del stillasittande. Även om man har ett arbete som är delvis fysiskt så tillkommer ändå administration som kräver att man sitter framför en dator. På fritiden blir det likaså en hel del sittande oavsett om det är framför en TV, spelkonsol, surfplatta eller en dator. Lika bra att acceptera. Vi sitter mer än förr. Enligt vissa siffror sitter vi ned i ungefär sju till tio timmar per dag. Egentligen är det väl inget fel med det men tyvärr så ökar det risken för många olika sjukdomar. Riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar uppges öka i förhållande till antalet timmar man sitter still per dag.

Turligt nog krävs det inte mycket för att minska riskerna. Genom att varje timme resa sig och göra några enkla sträckövningar eller bara gå ett varv runt stolen kan man hålla en lägstanivå av fysisk aktivitet. Detta tar däremot inte helt bort risken. Vill man minska riskerna ytterligare sägs en kort promenad i stor utsträckning minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Något som däremot ingen fysisk aktivitet hjälper mot är ärftliga hjärtsjukdomar som man kanske inte känner till. Finns sådana ärftliga sjukdomar ökar risken för akut hjärtinfarkt utan tidigare symptom.

Vetskapen om detta har lett till att många företag, kommuner och landsting väljer att ha publika hjärtstartare. Dessa kan vara monterade på allmänna färdmedel eller i allmänna inrättningars receptioner. När dessa finns tillgängliga och används vid hjärtstopp ökar det markant chanserna för den drabbade att överleva. I Sverige finns det i dagsläget över tjugo tusen offentliga hjärtstartare. Tyvärr används de sällan. Detta kan bero på att kännedomen om hur de fungerar är dålig. Om man inte använder dem löper den drabbade nittio procents chans att inte klara sig. När de används är siffran däremot endast tio procent. Det talar för att de är viktigt att de finns tillgängliga och används.

När en automatisk hjärtstartare används skickar den elektrisk ström till hjärtat som får hjärtat att dra ihop sig och därmed förhoppningsvis stabiliseras. Apparaterna har ofta två anslutningslappar. Enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning ska ena anslutningen placeras under höger nyckelben och den andra tio centimeter under vänster armhåla. Tyvärr riskerar maskinerna inte att fungera då de ofta inte underhålls. Därför är det viktigt att även kunna hjärt- och lungräddning på manuell väg.

Videon ovan visar hur man gör HLR, CPR, framförallt på vuxna. Se denna för att se hur du går tillväga med ett barn.