Att göra eget vin är inte så svårt som man kanske kan tro och faktum är att det finns många frukter och bär i Sverige som man kan använda i vinframställning. De vanligaste frukterna och bären man använder sig av är körsbär, vinbär, plommon och äpplen. Det går att göra eget vin även av mer udda råvaror som; rödbeta, fläderblom och apelsin för att inte glömma fikon och maskrosor. Maskrosvin har under perioder varit förbjudet i Sverige och det kan finnas skäl att kolla upp regelverket innan man ger sig ut för att plocka de maskrosor som utgör grunden till ett fantastiskt vin.

Råvaror för att göra eget vin går att finna under alla årstider. Vårens viner är gjorda på fläderblom, björksav, rabarber och maskrosor. Under sommaren gör man sitt vin med hjälp av våra svenska bär. Under hösten använder man höstskördar av äpplen, päron, plommon, och nypon. Den som vill sätta jäskärlet och Damejeannen i bruk under vinterhalvåret kan man använda sig av råvaror så som banan, apelsin och ingefära.

För att komma igång med att göra sitt egna vin är den första investeringen man behöver göra en vanlig 10-liters hink. Plasthink är perfekt att använda för förstajäsningen av finfördelad frukt. Se till att hinken har en skala med gradering för liter vilket kommer att vara användbart längre fram i processen.

Slev att röra om i fruktmassan behövs också. Sleven ska vara gjord av plast eller rostfritt stål eftersom träslevar kan skapa bakteriehärdar som gör vinet dåligt.

Utöver detta behövs kärl där huvudjäsningen ska äga rum. För att inte vinet ska ta smak av diverse ämnen ska detta jäsningskärl vara gjort av plast eller glas. De klassiska Glasdamejeannerna är naturligtvis att föredra. De inte bara gör sitt jobb utan är dessutom vackra. Damejeanner finns att köpa i butiker som säljer vintillbehör men man kan även hitta dem på loppmarknader och liknande. Var noga med hygienen och att kärlen som används vid vinframställningen är noggrant rengjorda innan och efter användning. Förslutning i form av kork eller tättslutande lock behövs också.

När vinet är klart behöver bottensatsen tappas av och då behövs en hävert. Med hjälp av den förs vinet över till flaskor så att vinet behåller sin klarhet. Ett klart vin är signifikativt för ett bra vin. Hur flaskorna ser ut är en smaksak men om man vill lagra sitt vin är färgade flaskor att rekommendera. Utöver flaskor behövs korkar av bra kvalitet eftersom sämre kvalitet kan släppa in luft och bakterier och förstöra vinet. Korkar i konstmaterial börjar nu allt oftare ersätta korkarna av naturmaterial. Egna etiketter på flaskorna förstärker upplevelsen av elegans och exklusivitet och sätter – utöver smakupplevelsen en personlig prägel på det egna vinet.

Sockermätare kan vara bra att ha, en sådan används för att styra vinets sötma åt det håll man strävar efter. Alkoholmätare kan vara intressant att ha så man kan hålla koll på ungefär vilken alkoholhalt vinet har. Ett graderat mätglas och en termometer är också bra att ha för den som är riktigt ambitiös i sin vinframställning.

Nu har du utrustningen du behöver för att göra eget vin. Lycka till.